Bantuan Kewangan Khas untuk Kesan Berbahaya dari Vaksin (RM50,000

Kerajaan telah bersetuju untuk memperuntukkan bantuan kewangan khas untuk kesan berbahaya dari vaksin COVID-19 kepada tempatan dan asing dalam jumlah RM10 juta, yang diperoleh melalui Program Imunisasi Nasional COVID-19 (PICK).

Menteri Kesihatan, Datuk Seri, Dr. Adham Baba, berkata peruntukan itu melibatkan dua kategori bantuan, iaitu RM50,000 untuk penerima yang menerima kesan sampingan yang serius dan RM500,000 sekiranya hilang upaya kekal atau mati akibat vaksin COVID- 19.

Kerajaan telah bersetuju untuk menyediakan dana awal sebanyak RM10 juta di bawah Tabung Amanah Bantuan Bencana Nasional (KWABBN) yang diuruskan oleh NADMA untuk tujuan membayar bantuan kewangan khas ini.

Objektif Bantuan Vaksin Khas

Bantuan kewangan khas ini untuk kesan berbahaya dari vaksin COVID-19 adalah langkah proaktif oleh Kerajaan untuk menangani kemungkinan kesan sampingan. (kesan buruk) penggunaan vaksin.

Tetapi jangan salah faham, pampasan ini tidak bermaksud bahawa vaksin boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Sebaliknya, tindakan pemerintah ini juga menunjukkan RAHASIA dalam Program Imunisasi Nasional C19, yang dinyatakan oleh Kesihatan Awam Malaysia.

Dengan jaminan kerajaan, lebih banyak orang di Malaysia diharapkan mendaftar untuk menerima vaksin C19

Ingin menjadi yang pertama mendaftar untuk BANTUAN KERAJAAN? Anda harus menyertai telegram kami sekarang di https://t.me/ecentral

Bantuan Kewangan Khas Vaksin

2 Jenis Manfaat Bantuan Kewangan Khas Kesan buruk daripada vaksin COVID-19

Kesan buruk dari Bantuan Kewangan Khas untuk Vaksin COVID-19 terbahagi kepada 2 faedah berikut:

i) RM50,000 sekiranya terdapat kesan sampingan yang serius bagi penerima vaksin yang memerlukan rawatan di hospital yang berpanjangan

ii) RM500,000 sekiranya hilang upaya kekal atau mati kerana vaksin COVID-19.

Baca juga: SPS Prihatin Wanita (SPW): Bantuan Sumbangan PERKESO RM163

Aplikasi dan Penilaian

Bagi mereka yang mengalami kesan sampingan yang serius dan ingin memanfaatkan bantuan kewangan khas ini, mereka mesti dinilai terlebih dahulu oleh 3 jawatankuasa khas yang juga ditubuhkan.

Terdapat 3 penilai dan pemantau kesan berbahaya dari vaksin ini, iaitu:

  1. Jawatankuasa Farmakovigilans Khas – yang memantau kes yang dilaporkan dan masalah keselamatan vaksin
  2. Jawatankuasa Teknikal Perubatan – yang akan menilai sama ada kesan sampingan dari vaksin
  3. Jawatankuasa Pemandu Bantuan Kewangan C19 Kesan Berbahaya Vaksin – Untuk memberikan kelulusan untuk penilaian kedua-dua jawatankuasa sebelum itu.

NADMA bertanggungjawab membayar pampasan yang diluluskan melalui dana RM10 juta di bawah Tabung Amanah Bantuan Bencana Nasional.

Maklumat lanjut

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pampasan ini atau skim bantuan khas, lihat laman web Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di pautan berikut:

http://covid-19.moh.gov.my/

Leave a Comment