Bonus penjawat awam Raya RM500 mulai 6 Mei (Bantuan Khas Aidilfitri)

Berita baik untuk semua penjawat awam.

Mulai 6 Mei, kerajaan akan menyalurkan bantuan khas Aidilfitri sebagai bonus penjawat awam RM500.

Bantuan ini khusus untuk penjawat awam kelas 56 dan ke bawah, termasuk pekerja kontrak, pekerja harian sambilan, dan juga janji temu di MySTEP.

Bonus Awam untuk Kakitangan Awam 2021

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan pada hari Khamis mengatakan bahawa pesara kerajaan juga akan menerima bantuan dari RM250.

Menurut kenyataan itu, beasiswa ini bertujuan untuk meningkatkan jasa dan pengorbanan penjawat awam dalam memikul tanggungjawab memberikan perkhidmatan kepada rakyat, terutama semasa negara yang melalui masa yang mencabar ini.

“Pembayaran untuk bantuan khas ini akan dibuat bersama dengan pembayaran gaji Mei pada 6 Mei 2021,” kata kenyataan itu.

Kenyataan itu menambah bahawa bantuan khas akan memberi manfaat kepada lebih daripada dua juta penjawat awam dan pesara.

Ingin menjadi yang pertama mendaftar untuk BANTUAN KERAJAAN? Anda harus menyertai telegram kami sekarang di https://t.me/ecentral

“Pengumuman Bantuan Kewangan Khas Aidilfitri tahun ini dibuat sebelum tahun sebelumnya kerana keprihatinan pemerintah untuk membantu mereka membuat persiapan pertama untuk Hari Raya Aidilfitri.

“Kerajaan berharap pemberian bantuan khas ini dapat meringankan beban kewangan penjawat awam dan pesara dan menjadi pemangkin bagi mereka untuk terus berkhidmat dengan penuh dedikasi,” kata kenyataan itu.

Kongres Kesatuan Pekerja Perkhidmatan Awam (Cuepacs) sebelumnya meminta pertimbangan pemerintah untuk memberikan bantuan kewangan khas dari Aidilfitri kepada pegawai pemerintah dan pegawai kerajaan yang telah bersara di seluruh negara.

Presidennya, Adnan Mat, mengatakan bahawa secara tradisional, pemerintah akan memberikan serangkaian bantuan khas setiap tahun kepada pegawai pemerintah dan pegawai pemerintah yang telah bersara untuk membeli apa yang diperlukan sebagai persiapan menyambut Aidilfitri.

Bantuan Khas Aidilfitri RM500

Yang berikut adalah pernyataan rasmi dari Pejabat Perdana Menteri.

Leave a Comment