Cara mengaktifkan semula myASNB dalam talian (akaun ASB tidak aktif)

Cara mengaktifkan semula akaun ASB (myASNB) kini boleh dilakukan secara dalam talian.

Akaun MyASNB akan menjadi tidak aktif sekiranya anda lama tidak log masuk.

Sebilangan pelanggan mungkin mengalami kesukaran untuk menghubungi talian perkhidmatan pelanggan kerana lalu lintas yang padat dan ketidakmampuan untuk membuat panggilan semasa waktu perniagaan.

Oleh itu, untuk memudahkan pelanggan, kini anda dapat mengaktifkannya semula melalui e-mel.

Apa itu myASNB?

Bagi mereka yang tidak dikenali dengan ASB, myASNB adalah portal milik penuh kepada Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB).

Ini adalah platform dalam talian yang mudah dan selamat bagi pelanggan ASNB untuk melihat pegangan mereka dan melakukan transaksi dalam talian di mana sahaja dan bila-bila masa.

Dengan mempunyai akaun myASNB dalam talian, pengguna tidak perlu beratur untuk membuat simpanan atau pengeluaran pelaburan lagi.

Ingin menjadi yang pertama mendaftar untuk BANTUAN KERAJAAN? Anda harus menyertai telegram kami sekarang di https://t.me/ecentral

Tetapi jika sudah lama tidak digunakan, akaun tersebut akan menjadi tidak aktif (tidak aktif) dan tidak dapat diakses secara dalam talian.

Oleh itu, anda boleh mengikuti cara mengaktifkan akaun myASNB mengikut langkah-langkah di bawah:

Cara mengaktifkan semula akaun ASB secara dalam talian (akaun myASNB Dorman)

Selain menghubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan ASNB atau ASNB Agency, anda kini boleh menghantar e-mel maklumat peribadi anda untuk mengaktifkan semula akaun myASNB anda.

Langkah-langkah untuk mengaktifkan dalam talian:

  1. Sediakan dokumen pengenalan diri
    • Foto selfie dengan MyKad
    • Gambar atau salinan MyKad
    • Salah satu dokumen sokongan: lesen memandu dengan gambar, pasport, penyata bank peribadi, bil elektrik, air telefon, dll.
  2. E-mel ke 𝗺𝘆𝗮𝘀𝗻𝗯𝗶𝗱@𝗽𝗻𝗯.𝗰𝗼𝗺.𝗺𝘆

Bagi anda yang belum mempunyai akaun ASB dalam talian, daftar terlebih dahulu dengan mengikuti langkah-langkah berikut: MyASNB: Pendaftaran, Pengeluaran Dalam Talian ASB, Pemeriksaan Baki dan Dividen

Maklumat lanjut

Untuk sebarang masalah yang berkaitan dengan myASNB, anda boleh melayari laman web https://www.myasnb.com.my/ ATAU hubungi Pusat Khidmat Pelanggan ASNB di talian 03-7730 8899.

Bagi pengguna yang ingin kerap memeriksa dan mengemas kini akaun ASB mereka secara dalam talian, kini anda juga boleh menggunakan Aplikasi myASNB Permodalan Nasional Berhad dengan lebih pantas dan percuma.

Aplikasi ini terdapat di pautan berikut:

i) Google Playstore:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pnb.myASNBmobile&hl=en

ii) Memohon App Store

https://apps.apple.com/my/app/myasnb/id1456333347

Leave a Comment