Daftar dan periksa status kelayakan untuk mendapatkan bantuan kepada suri rumah

Seperti anggota pekerja lain, dengan insentif iSuri KWSP yang diperkenalkan pada tahun 2018, suri rumah kini juga dapat menikmati dividen tahunan, layak mendapat bantuan hilang upaya, bantuan kematian, pengeluaran simpanan dan pengurangan cukai (tertakluk kepada pra-syarat) -ditentukan).

Insentif i-Suri ini memberikan banyak kelebihan kepada suri rumah, menjamin masa depan, kerana diberikan dalam bentuk skim KWSP.

Berikut adalah lebih banyak maklumat mengenai insentif i-Suri yang harus dimanfaatkan oleh rakyat Malaysia.

Apakah insentif KWSP iSuri

Insentif i-SURI adalah program usaha sama yang melibatkan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Unit Penyelarasan Pelaksanaan, Jabatan Perdana Menteri (ICU, JPM) dan Kementerian Kewangan (MOF).

Fasa pertama skim ini dilancarkan pada 8 Ogos 2018 dan berkuat kuasa pada 15 Ogos 2018 dan dilaksanakan oleh KWSP, sebuah agensi Kementerian Kewangan.

Skim ini adalah skim bantuan yang bertujuan untuk mendorong orang untuk mula menabung untuk penggunaan semasa, pada usia tua atau ketika mereka menghadapi kesulitan dan bencana seperti perceraian, kematian suami, suami yang cacat dan lain-lain.

Kelebihan i-Suri

 • Menerima sumbangan kerajaan sebanyak RM 200 * pada tahun 2018 dan RM480 ​​pada setiap tahun berikutnya
 • Sumbangan dalam jumlah dan bila-bila masa mengikut kemampuan anda, dan anda juga boleh membuat pengeluaran mengikut syarat yang ditetapkan.
 • Terima dividen tahunan KWSP
 • Manfaat kematian: RM2,500
 • Bantuan untuk orang kurang upaya

Syarat kelayakan

 • Bahasa Melayu
 • Tidak mencapai usia 60 tahun
 • Suri rumah berdaftar dengan Pangkalan Data Kemiskinan Nasional (eKasih) pada 30 November 2019
 • Isteri kepada Ketua Isi Rumah (KIR) / Wanita (KIR)
 • Sumbang sekurang-kurangnya RM5 sebulan atau RM60 setahun ke akaun KWSP anda

* Catatan: suri rumah hanya dapat memilih satu (1) insentif dalam satu masa. Sekiranya anda mendaftar untuk Insentif Persaraan (i-Saraan), anda mesti membatalkannya sebelum anda boleh mendaftar untuk i-Suri lagi.

Ingin menjadi yang pertama mendaftar untuk BANTUAN KERAJAAN? Anda harus menyertai telegram kami sekarang di https://t.me/ecentral

Siapa yang boleh menyumbang

 • Suami untuk isteri yang bermaruah
 • Diriku (isteri)

Cara mendaftar

Bagi kumpulan sasaran yang berkelayakan dan disenaraikan dalam senarai eKasih pada 30 Jun 2018, pendaftaran sebagai ahli skim KWSP dan i-SURI boleh dilakukan di mana-mana meja KWSP di seluruh Malaysia.

Dokumen yang diperlukan untuk mendaftar adalah:

 • MyKad
 • Borang Suri- KWSP 16G (M) (Hanya pendaftaran untuk kali pertama)
 • Borang Suri- KWSP 6A (2) (Semasa pembayaran)

Pembayaran caruman

Untuk melayakkan seorang suri rumah mendapat caruman kerajaan sebanyak RM40 sebulan, caruman individu mesti dibuat ke akaun KWSP dengan jumlah minimum RM5 sebulan atau RM60 setahun.

Pembayaran sumbangan boleh dibuat dengan kaedah berikut:

 1. tunai atau cek di juruwang KWSP
 2. tunai atau cek di kaunter panel bank KWSP, iaitu Maybank, Public Bank, Bank Simpanan Nasional dan RHB Bank;
 3. pemindahan wang melalui perbankan internet oleh bank bernama, iaitu Maybank dan Public Bank.

* Catatan: Buat masa ini, hanya pembayaran di kaunter pembayaran KWSP dan Bank Simpanan Nasional yang tidak mengenakan sebarang bayaran perkhidmatan tambahan.

Bagaimana caruman kerajaan dikreditkan ke akaun KWSP

Caruman kerajaan akan dikreditkan ke akaun KWSP peserta dua kali (2) setahun untuk tempoh dari Januari hingga Jun dan dari Julai hingga Disember.

Sumbangan kerajaan akan dikreditkan seperti berikut:

 1. Akaun 1 dan Akaun 2 – peserta berumur di bawah 55 tahun
 2. Akaun Emas – peserta berumur 55 tahun ke atas.

Maklumat / pertanyaan lebih lanjut

Untuk sebarang pertanyaan mengenai Caruman Sukarela i-SURI KWSP, lawati www.kwsp.gov.my atau hubungi Pusat Pengurusan Perhubungan di 03-8922 6000.

Untuk maklumat mengenai kelayakan insentif i-SURI, lawati www.kpwkm.gov.my atau hubungi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat di talian 03-8000 8000.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai eKasih, orang ramai boleh menghubungi Pusat Panggilan Kerajaan Malaysia (MGCC) di talian 03-8000 8000.

Leave a Comment