Elaun pembelian telefon RM300 untuk isi rumah

Baru-baru ini, PM telah mengumumkan beberapa bantuan tambahan di bawah insentif PEMERKASA.

Sekiranya sebelum ini kerajaan memberikan subsidi RM200 untuk pembelian penyaman udara / peti sejuk, kini melalui PEMERKASA kerajaan telah memperkenalkan subsidi untuk pembelian telefon bimbit bernilai RM300.

Bantuan ini khusus untuk keluarga dengan anak-anak usia sekolah, dengan peruntukan RM2 bilion.

Kerajaan dijangka menawarkan subsidi ini mulai Mei depan.

Subsidi untuk pembelian telefon bernilai RM300 (PEMERKASA)

Kerajaan meningkatkan subsidi untuk pembelian telefon pintar atau peranti baru dari RM180 dalam anggaran 2021 menjadi RM300 di bawah Program Strategik untuk Memperkasakan Rakyat dan Ekonomi (Pemerkasa).

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata subsidi diberikan kepada semua penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) untuk menghilangkan jurang digital dalam kumpulan B40 dan menyokong agenda digitalisasi nasional.

“Sekiranya anggaran 2021 mengumumkan subsidi untuk pembelian 180 telefon pintar untuk semua penerima ACA, kami dengan senang hati mengumumkan kenaikan subsidi itu kepada RM300.

Ingin menjadi yang pertama mendaftar untuk BANTUAN KERAJAAN? Anda harus menyertai telegram kami sekarang di https://t.me/ecentral

“Terutama bagi keluarga dengan anak-anak usia sekolah untuk membeli telefon pintar atau peranti baru. Oleh itu, peruntukan untuk program ini akan dinaikkan menjadi RM2 bilion dan akan dilancarkan pada awal Mei.

“Saya menjemput syarikat telekomunikasi untuk menawarkan pakej internet yang berpatutan dan meneruskan bayaran tambahan,” katanya dalam siaran langsung pengumuman khas Pemerkasa pada hari Rabu.

Leave a Comment