Laptop dan tablet percuma mula dihantar pada akhir Mei-September

CERDIK, inisiatif untuk menyediakan komputer riba dan tablet dengan data Internet khusus untuk pelajar B40, telah mengumumkan bahawa ia akan menyediakan sekurang-kurangnya 50,000 alat pembelajaran dalam talian kepada pelajar yang berkelayakan selewat-lewatnya pada akhir Mei 2021.

Baki 100,000 peranti dijangka diedarkan pada akhir September.

Berdasarkan kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh CERDIK, 13,000 peranti dan komputer riba telah diedarkan oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) ke jabatan pendidikan negeri.

Baca juga: PEMERKASA: Elaun pembelian telefon RM300 untuk keluarga

Juga dilaporkan, lebih daripada 1,000 pelajar menerima peranti berkenaan dengan dana yang diterima dari GLC, GLIC dan entiti korporat.

CERDIK juga menyatakan bahawa semua peranti adalah yang terkini dan dapat menerima kemas kini perisian sekurang-kurangnya tiga tahun. Peranti ini juga menawarkan kualiti, fungsi dan keselamatan untuk mengurangkan masalah dan gangguan semasa belajar. Untuk membantu memudahkan pelajar, Peranti SMART ia juga dilengkapi dengan sokongan teknikal dan jaminan.

Program perintis CERDIK juga menerima sumbangan daripada entiti korporat seperti Khazanah Nasional Berhad, Yayasan Petronas, Permodalan Nasional Berhad, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Lembaga Tabung Haji.

Ingin menjadi yang pertama mendaftar untuk BANTUAN KERAJAAN? Anda harus menyertai telegram kami sekarang di https://t.me/ecentral

Baca juga: Cara mendaftar Astro Go Percuma pada telefon pintar dan peranti mudah alih

Menurut halaman soalan biasa di laman web rasminya, peranti yang diterima oleh pelajar yang layak dimiliki oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Peranti dilengkapi dengan kad SIM dengan data untuk jangka masa penggunaan sekurang-kurangnya 12 bulan.

Maklumat lanjut

Kenyataan Media CERDIK, 25 April 2021

Leave a Comment