Permohonan Semakan Keputusan SPM (MPM)

Sekiranya anda seorang pelajar atau ibu bapa yang tidak berpuas hati dengan keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan yakin kemungkinan Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) membuat kesilapan dalam keputusan yang diumumkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia pada bulan Mac 5 2020, jadi anda kini berpeluang mendaftar untuk menyemak keputusan SPM 2019 anda.

Pelajar dan ibu bapa yang mengesyaki keputusan SPM 2019 sudah diumumkan, boleh meminta semakan keputusan SPM dengan mengisi borang yang boleh diperoleh di sekolah masing-masing atau di urusetia pendidikan negeri masing-masing.

Cara mendaftar untuk semakan keputusan SPM

Menurut Kementerian Pendidikan melalui akaun mukabuku Pegawai tersebut telah mengumumkan beberapa kaedah untuk menyemak keputusan SPM.

Pelajar dan ibu bapa boleh memilih kaedah termudah dan paling sesuai mengikut pilihan masing-masing seperti berikut:

1. Isi borang pendaftaran secara manual

 • Sekiranya anda memilih untuk mendaftar secara manual, pendaftaran mesti dilakukan menggunakan Borang Permohonan untuk Menyemak Keputusan Peperiksaan / Kes T (LP / Am 65 Pin. 1/2020). Borang ini boleh didapati di sekolah, Sektor / Unit Penilaian dan Peperiksaan, Jabatan Pelajaran Negeri, Meja Penyemakan Lembaga Peperiksaan Putrajaya atau di laman web rasmi dewan peperiksaan.

2. Sekiranya anda memilih untuk melengkapkan Kaedah Dalam Talian, maka anda perlu memohon

Panduan dan proses permohonan

Borang Pendaftaran, yang telah dilengkapkan oleh pelajar atau ibu bapa, mesti disertakan dengan satu (1) salinan keputusan peperiksaan SPM 2019 dan sijil / perisytiharan pelaksanaan penilaian berasaskan sekolah yang disahkan oleh Pengetua Sekolah atau Pegawai Kerajaan kumpulan A.

Ingin menjadi yang pertama mendaftar untuk BANTUAN KERAJAAN? Anda harus menyertai telegram kami sekarang di https://t.me/ecentral

Bayaran yang akan dikenakan untuk memproses semakan keputusan peperiksaan SPM adalah sehingga RM100.00 untuk setiap mata pelajaran.

Kaedah pembayaran untuk tujuan pemprosesan adalah seperti berikut:

 • Untuk langganan melalui pos
  • Pembayaran mesti dibuat melalui Wang Pos / Kiriman Wang / Cek Bank atas nama AKAUNTAN NEGARA MALAYSIA. Copkan kiriman wang pos / kiriman wang / draf bank pada borang pendaftaran untuk menyemak keputusan peperiksaan / Kes T (LP / Am 65 Pin. 1/2020) supaya tidak jatuh.
  • Pemeriksaan peribadi tidak diterima dengan cara apa pun.
 • Sekiranya Pendaftaran dilakukan melalui Lembaga Pemeriksa
  • Pembayaran mesti dibuat melalui Wang Pos / Wang Pos / Cek Bank atas nama AKAUNTAN NASIONAL MALAYSIA.
  • Pembayaran tunai juga akan diterima.
 • Pemeriksaan peribadi tidak akan diterima dengan cara apa pun.

Borang pendaftaran yang lengkap untuk menyemak keputusan peperiksaan / Kes T (LP / Am 65 Pin. 1/2020), satu (1) salinan keputusan peperiksaan SPM dan
sijil / perisytiharan pelaksanaan penilaian sekolah yang telah disahkan, Surat Pos / Kiriman Wang / Deposit Bank ditulis atas nama AKAUNTAN NASIONAL MALAYSIA dan dua (2) sampul surat bernama dan sendiri (11 cm x 22 cm) – dialamatkan yang telah dilekatkan dengan cap RM1.30 mesti dilampirkan dalam sampul surat.

Tuliskan perkataan “ULASAN KEPUTUSAN SPM” di sudut kiri atas sampul surat dan alamat ke:

pengarah peperiksaan
jadual peperiksaan
Kementerian Pelajaran Malaysia
Tingkat 8, Blok E11
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62604 PUTRAJAYA
(atas: Unit pertengahan atas)

Baca juga: Permohonan Guru PISMP Kini Dibuka

Keputusan pelaksanaan

Hasil permintaan untuk menyemak keputusan SPM akan diberitahu melalui surat rasmi dalam dua (2) bulan dari tanggal penutupan permintaan. Keputusan semakan adalah muktamad dan tiada rayuan akan diterima.

Sekiranya pelajar dan ibu bapa mempunyai soalan, mereka boleh dihantar ke Unit Sekolah Menengah di talian 03-8884
3175/3357/3356 atau Unit Perkhidmatan Tambahan di 03-8884 3785 atau melalui e-mel [email protected]

Peraturan untuk menyemak keputusan SPM 2019 yang perlu diketahui oleh pelajar dan ibu bapa: –

 1. Pastikan pelajar dan ibu bapa mengenal pasti masalah yang perlu dikaji semula agar kajian itu dapat diterapkan dalam satu masa.
 2. Pendaftaran untuk semakan mesti dilakukan dengan mengisi Borang Pendaftaran untuk Menyemak Keputusan Peperiksaan / Kes T (LP / Am 65 Pin. 1/2020). Sila hubungi kami
  sekolah, Sektor / Unit Penilaian dan Peperiksaan, Jabatan Pelajaran Negeri, kaunter Semakan Lembaga Peperiksaan Putrajaya atau di laman web rasmi Lembaga Peperiksaan
  lp.moe.gov.my untuk mendapatkan borang ini.
 3. Satu (1) salinan keputusan peperiksaan SPM 2019,
  Nota peperiksaan percubaan dan perakuan / pernyataan mengenai pelaksanaan penilaian berasaskan sekolah yang telah disahkan oleh Pengetua Sekolah atau Pegawai Kerajaan Kumpulan A mesti dilampirkan bersama dengan borang permohonan yang lengkap.
 4. Sekiranya pelajar atau ibu bapa menghantar permohonan yang tidak lengkap atau tidak menggunakan Borang Permohonan untuk Mengkaji Keputusan Peperiksaan / Kes T (LP / Am 65 Pin. 1/2020), borang permohonan mereka tidak akan diproses.
  1. Borang pendaftaran yang lengkap untuk menyemak keputusan peperiksaan / Kes T (LP / Am 65 Pin. 1/2020), satu (1) salinan keputusan peperiksaan SPM dan
   perakuan / perisytiharan pelaksanaan penilaian berasaskan sekolah yang diperakui dan dua (2) sampul surat bernama dan alamat sendiri (11 cm x 22 cm) yang dilekatkan
   setem RM1.30 mesti diletakkan di sampul surat. Tuliskan perkataan “TSPM CASE” di sudut kiri atas sampul surat dan alamatkan ke:
   pengarah peperiksaan
   dewan peperiksaan
   Kementerian Pelajaran Malaysia
   Tingkat 8, Blok E11
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
   62604 PUTRAJAYA
   (atas: Unit pertengahan atas)
 5. Harap maklum bahawa borang permohonan yang diterima setelah 30 hari dari tarikh pengumuman rasmi keputusan Peperiksaan SPM tidak akan diproses.
 6. Hasil permohonan akan diberitahu oleh Lembaga Pemeriksa melalui surat resmi dalam waktu dua (2)
  bulan dari tarikh tutup pesanan. Keputusan dalam Kes T adalah muktamad dan tidak ada rayuan yang akan diterima.
 7. Kami memaklumkan bahawa permintaan untuk menyemak keputusan peperiksaan SPM mesti dibuat dalam tempoh 30 hari dari tarikh keputusan diumumkan.

Leave a Comment