Ulasan Bantuan B40, Penerima ACA RM500 mulai Jun

PEMERKASA: Kehilangan Pendapatan B40 Menerima Bantuan RM500

Dalam pengumuman PEMERKASA sebentar tadi, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa kumpulan B40 akan menerima geran tunai tunggal RM500, sementara penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) berpendapatan RM1,000 ke bawah akan menerima pembayaran tambahan RM500 dari ini Jun.

Dia juga melaporkan bahawa bantuan 1.2 bilion TLDM kepada 2.4 juta penerima adalah salah satu inisiatif Program Strategik untuk Pembangunan Kapasiti Orang dan Ekonomi (PEMERKASA) untuk membantu mereka yang kehilangan pendapatan.

Bantuan RM500 untuk penerima B40 dan ACA

Berikut adalah lebih banyak maklumat mengenai bantuan ini.

 • Penerima adalah mereka yang berumur antara 21 hingga 60 tahun.
 • Penerima juga tidak perlu mendaftarkan permohonan.
 • Bantuan akan dibayar ke dalam akaun benefisiari setelah pengesahan kehilangan pendapatan dan pemeriksaan silang dilakukan melalui sistem Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Kumpulan Wang Prevident Pekerja (KWSP) dan Organisasi Jaminan Sosial (PERKESO).
 • Individu yang muflis juga akan mempunyai fleksibiliti untuk membuka akaun bank secara dalam talian untuk memudahkan menerima bantuan kerajaan melalui permintaan e-mel kepada Jabatan Insolvensi yang menguruskan kes mereka.
 • Sebarang bantuan tunai yang dikreditkan tidak akan dikenakan potongan dari ansuran bulanan.

Baca juga: PEMERKASA: Elaun pembelian telefon RM300 untuk keluarga

Kelayakan

 • Satu kali bantuan RM500 untuk kumpulan B40 yang kehilangan pendapatan
 • Bayaran tambahan sebanyak RM500 untuk penerima ACA berpendapatan RM1,000 ke bawah

Hari Gaji

Tarikh pembayaran RM500 hingga B40 yang kehilangan sumber pendapatannya dan penerima ACA yang layak dijangka akan disalurkan mulai Jun 2021.

Cara memohon

Menurut pengumuman Perdana Menteri sebentar tadi, penerima bantuan yang layak menerima bantuan RM500 tidak perlu mendaftarkan permohonan.

Ingin menjadi yang pertama mendaftar untuk BANTUAN KERAJAAN? Anda harus menyertai telegram kami sekarang di https://t.me/ecentral

Ini kerana bantuan akan dibayar ke dalam akaun benefisiari setelah mengesahkan kehilangan pendapatan dan pemeriksaan silang dilakukan melalui sistem Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN, Kumpulan Wang Pencen Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).

Cek boleh dibuat apabila tarikh pembayaran diumumkan kemudian.

Bagi mereka yang belum mempunyai akaun bank, lihat panduan: myBSN: Cara mendaftar BSN Online untuk pengguna baru

PEMERKASA

PEMERKASA bernilai RM20 bilion menumpukan pada 20 inisiatif strategik untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi, menyokong perniagaan dan meneruskan bantuan yang disasarkan kepada orang dan sektor yang masih terjejas.

Terdapat 5 fokus utama pelaksanaan Pemerkasa yang telah diumumkan, iaitu:

 • Kawalan penghantaran COVID-19
 • Memacu pemulihan ekonomi
 • Pengukuhan Daya Saing Negara
 • Menjamin Agenda Inklusi Wilayah dan Masyarakat
 • Mengubah Ekonomi

Leave a Comment