Ulasan dan penebusan kredit e-wallet RM150

Khusus untuk golongan muda dan pelajar di Institut Pengajian Tinggi (IPT) di Malaysia, anda layak menerima bantuan kredit e-wallet melalui Program eBelia melalui Program Strategik untuk Memperkasakan Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA).

Bantuan terbaru, iaitu PEMERKASA, yang mempunyai 5 wabak dan 20 inisiatif pemulihan ekonomi untuk menghidupkan semula ekonomi negara setelah wabak COVID-19, diumumkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, pada 17 Mac 2021.

Antara yang diperuntukkan adalah Program eBelia, yang bertujuan untuk mempromosikan budaya transaksi tanpa tunai di kalangan orang muda di negara ini.

Lebih lanjut mengenai Program Dompet eBelia dikongsi di sini dalam Program PEMERKASA.

Apa itu eBelia PEMERKASA?

Melalui Program eBelia sebelumnya, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz melalui pembentangan Belanjawan 2021 pada akhir tahun lalu, kerajaan bersetuju untuk memberikan kredit e-dompet RM100 melalui Program eBelia ini, di mana jumlah ini telah meningkat sebanyak RM50 pada mulanya.

Dengan bantuan pakej PEMERKASA, kerajaan sekali lagi mengumumkan peningkatan jumlah kredit dompet elektronik dari RM100 kepada RM150 melalui Program eBelia.

Melalui Program eBelia, orang muda diharapkan dapat memupuk transaksi tanpa tunai ketika melakukan transaksi dan membeli barang.

Ingin menjadi yang pertama mendaftar untuk BANTUAN KERAJAAN? Anda harus menyertai telegram kami sekarang di https://t.me/ecentral

ebelia, yang kuat

Syarat kelayakan untuk PEMERKASA eBelia

Kategori belia berikut layak untuk menebus kredit e-dompet:

  • Kanak-kanak berumur 18 hingga 20 tahun
  • Anak muda yang hanya menghadiri IPT sepenuh masa

Tarikh Penebusan Dompet EBelia

Dalam pembentangan Empowerment, Perdana Menteri memaklumkan bahawa pelaksanaan Program eBelia akan dilaksanakan mulai Juni 2021.

Cara menebus / mendaftar untuk eBelia PEMERKASA eBallet

Sehingga kini, kerajaan belum mengumumkan cara menebus kredit melalui Program eBelia.

Namun, penebusan akan dilakukan seperti kaedah sebelumnya, iaitu dengan menggunakan aplikasi dompet elektronik, seperti:

  • Ketik n Go eWallet
  • Dorongan
  • Dapatkan Bayaran

Baca juga: PEMERKASA: Ulasan Bantuan RM500 untuk Penerima B40 dan ACA mulai Jun 2021

Maklumat lanjut

Maklumat lebih lanjut mengenai eBelia PEMERKASA ini akan dimaklumkan dan dikemas kini oleh Kementerian yang terlibat dari semasa ke semasa.

Melawat laman web https://www.mof.gov.my/ untuk mendapatkan pertolongan dari Empower lain.

Leave a Comment