Wanita SPS Prihatin (SPW): Bantuan Sumbangan PERKESO RM163

Antara inisiatif yang akan dilaksanakan oleh PERKESO melalui PEMERKASA adalah Program KerjayaGig, Program Pembelajaran Penjana Kerjaya 2.0, Program Peningkatan Subsidi Gaji 3.0 dan SPS Prihatin Wanita (SPW).

Program SPW dan inisiatif ini diumumkan oleh pemerintah melalui Pakej PEMERKASA pada 17 Mac.

Melalui program ini, kerajaan akan membayar 70 peratus sumbangan, iaitu RM163, sementara usahawan dan wanita yang bekerja sendiri hanya perlu membayar RM69.80, yang merupakan 30 peratus daripada sumbangan tahunan Rancangan 2 skema.

Berikut adalah lebih banyak maklumat mengenai SPS Prihatin Wanita.

Adakah SPS prihatin terhadap wanita?

Sebanyak RM10 juta telah diperuntukkan oleh Kerajaan kepada usahawan wanita dan wanita yang bekerja sendiri untuk program SPW.

Melalui program ini, Kerajaan akan membayar 70 peratus sumbangan, iaitu RM163.00, sementara pengusaha dan wanita yang bekerja sendiri hanya perlu membayar RM69.80, yang merupakan 30 peratus daripada sumbangan Rancangan 2 tahunan rejim.

sps wanita yang risau

Apa itu SKSPS?

Bagi mereka yang tertanya-tanya apa itu SKSPS, ia bermaksud Skema Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS).

Ingin menjadi yang pertama mendaftar untuk BANTUAN KERAJAAN? Anda harus menyertai telegram kami sekarang di https://t.me/ecentral

Skim ini dibuat untuk memberi perlindungan kepada individu yang bekerja sendiri.

Ini berfungsi untuk memberi pembayar cukai perlindungan terhadap bencana pekerjaan, termasuk penyakit dan kemalangan pekerjaan ketika menjalankan aktiviti pekerjaan.

Ia juga menawarkan faedah kewangan kepada pembayar cukai dan tanggungan mereka, selain rawatan perubatan, pemulihan fizikal dan latihan profesional.

Terdapat 4 rancangan yang ditawarkan oleh SKSPS di mana kadar caruman bergantung kepada pendapatan yang diinsuranskan berdasarkan rancangan yang dipilih.

Bagi usahawan wanita dan wanita yang bekerja sendiri, mereka akan mendapat manfaat daripada Dana Setara 70 peratus untuk sumbangan di bawah Pelan SKSPS 2, iaitu perlindungan pendapatan sebanyak RM 1,550.

Baca juga: eBelia PEMERKASA: Tinjauan dan penebusan kredit e-wallet bernilai RM150

Tarikh permohonan

Aplikasi program SPW boleh dibuat dari 1 April hingga 31 Disember 2021.

Cara memohon SPS Wanita Prihatin PERKESO

Permohonan boleh dibuat dalam talian melalui laman web PERKESO mulai 1 April.

Pembayaran untuk sumbangan bulanan secara dalam talian boleh dibuat seperti yang ditunjukkan dalam infografik di bawah:

sps wanita yang risau

SPS Lindung: Keuntungan SKSPS SOCSO untuk penumpang penghantaran

Maklumat lanjut

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai SPS Prihatin Wanita atau inisiatif di PEMERKASA, anda boleh melayari laman web https://www.perkeso.gov.my/ atau e-mel ke [email protected]

Leave a Comment